Mar 6, 2014

Broccoli cheddar soup


Today I wanted to share another soup recipe. I think it’s evident by now, that the health benefits of broccoli are countless. But to be honest, I don’t find broccoli that great tasting just boiled or fried. However, I decided to try out broccoli in a soup, and guess what? It’s delicious and very easy to make!

Сегодня готовим очень простое блюдо - суп-пюре из брокколи с сыром чеддером и с гренками. Очень вкусный и очень полезный супчик и даже где-то сытный. 



Ingredients: 
1 medium fresh broccoli
2-3 cloves of garlic
1 onion
about 3 1/3 cups water
1 tbsp flour
1 1/2 cup cheddar, grated
1 tsp salt
1 tsp pepper

Directions:
  1. Using a sharp knife separate the hard stems of broccoli from the florets (you should get about 5 cups of florets). Cut the onion and garlic into chunks. 
  2. In large saucepan, combine broccoli florets, onion and garlic cloves. Add water covering the vegetables.
  3. Boil the vegetables until they become soft. Don't overcook the vegetables, in order to preserve their nutritional value. Transfer about half of the water in a separate container. Puree the mixture until smooth using a hand mixer or a blender. If the vegetable-water puree seems to be a bit too thick, you can dilute it with the water from the container to a preferred consistency.
  4. Transfer the pureed soup back to a saucepan. Mix flour with a couple drops of water and add to the soup. Bring to boil, let the soup thicken a bit, and reduce the heat. 
  5. Add shredded cheese. Mix well. Serve with some croutons and crème fraiche.  
Ингредиенты: 

2 дл соцветий брокколи
2-3 зубчика чеснока
1 луковица
около 8 дл воды
1 ст. л. муки
3 1/2 дл сыра чеддера, тертого
1 ч. л. соли
1 ч. л. молотого перца


Способ приготовления:
  1. С помощью ножа отделить соцветия от стебля.  Нарезать лук и чеснок ломтиками.
  2. Положить брокколи, лук и чеснок в кастрюлю среднего размера. Залить овощи водой. Варить до готовности, но не переварить, чтобы сохранить полезные и вкусовые качества брокколи.
  3. Воду с овощей слить в отдельную емкость. Овощи пюрировать в блендере, затем переложить в кастрюлю, разбавить овощным бюльоном до нужной консистенции, добавить разбавленную водой муку.
  4. Снова поставить на плиту, довести до кипения и варить на медленном огне 3-4 минуты. Снять с плиты, добавить сыр и хорошо перемешать. Подавать с крутонами, по желанию можно добавить сметаны.

Приятного аппетита!

Print Friendly and PDF

2 comments:

  1. about 3 1/3 water...which unit?

    ReplyDelete