Today I wanted to share
another soup recipe. I think it’s evident
by now, that the health benefits of broccoli are countless. But to be honest, I
don’t find broccoli that great tasting just boiled or fried. However, I decided
to try out broccoli in a soup, and guess what? It’s delicious and very easy to
make!
Сегодня
готовим очень простое блюдо - суп-пюре из брокколи с сыром чеддером и с
гренками. Очень вкусный и очень полезный супчик и даже где-то сытный.
Ingredients:
1
medium fresh broccoli
2-3 cloves of
garlic
1 onion
about 3 1/3 cups
water
1 tbsp flour
1 1/2 cup cheddar,
grated
1 tsp salt
1 tsp pepper
Directions:
- Using a sharp knife separate the hard stems of broccoli from the florets (you should get about 5 cups of florets). Cut the onion and garlic into chunks.
- In large saucepan, combine broccoli florets, onion and garlic cloves. Add water covering the vegetables.
- Boil the vegetables until they become soft. Don't overcook the vegetables, in order to preserve their nutritional value. Transfer about half of the water in a separate container. Puree the mixture until smooth using a hand mixer or a blender. If the vegetable-water puree seems to be a bit too thick, you can dilute it with the water from the container to a preferred consistency.
- Transfer the pureed soup back to a saucepan. Mix flour with a couple drops of water and add to the soup. Bring to boil, let the soup thicken a bit, and reduce the heat.
- Add shredded cheese. Mix well. Serve with some croutons and crème fraiche.
2 дл соцветий брокколи
2-3 зубчика чеснока
1 луковица
около 8 дл воды
1 ст. л. муки
3 1/2 дл сыра чеддера, тертого
1 ч. л. соли
1 ч. л. молотого перца
Способ приготовления:
- С помощью ножа отделить соцветия от стебля. Нарезать лук и чеснок ломтиками.
- Положить брокколи, лук и чеснок в кастрюлю среднего размера. Залить овощи водой. Варить до готовности, но не переварить, чтобы сохранить полезные и вкусовые качества брокколи.
- Воду с овощей слить в отдельную емкость. Овощи пюрировать в блендере, затем переложить в кастрюлю, разбавить овощным бюльоном до нужной консистенции, добавить разбавленную водой муку.
- Снова поставить на плиту, довести до кипения и варить на медленном огне 3-4 минуты. Снять с плиты, добавить сыр и хорошо перемешать. Подавать с крутонами, по желанию можно добавить сметаны.
Приятного аппетита!
about 3 1/3 water...which unit?
ReplyDeleteOh, thanks, good point! It's cups :)
Delete