Mar 2, 2014

Banoffee pie (no-bake)


This pie might seem complicated, but I assure you it’s one of the easiest pies I’ve made. It doesn’t even require any baking! The combination of banana flavor and a layer of toffee along with sugar coated pecan nuts is simply amazing. I strongly encourage everone to try out this recipe!

The recipe was adapted from Valio

Banoffee pie - это несравненный десерт! Аромат бананов, нежное тоффе, сахарные орешки - перед таким соблазнительным сочетанием никто не устоит! Вы должны это попробовать! И, я уверена, этот десерт станет частым гостем на вашем столе!

Рецепт я нашла на Valio.

Ingredients (for 12 portions):

Base

6.2 oz (175 g) digestive biscuits (for example, Bastogne)
1 oz (1/5 cup or 30 g) pecan nuts
6 tbsp (3 oz or 85 g) butter, melted

Toffee

5 1/2 tbsp (2.6 oz or 75 g) butter
2/3 cup brown sugar
1 1/3 cup heavy cream
1/2 tsp salt

Topping

1 tbsp powdered sugar
1/2 cup (2.1 oz or 60g) pecan nuts
2-3 (10.5 oz or 300g) bananas
1 1/3 cup heavy cream
1/2 tsp instant coffee powder (optional)

Directions:
  1. In a food processor, crush biscuits and nuts. Add butter to the mixture. 
  2. Line a 9.4 inch (24 cm) springform pan with parchment paper. Lightly press the dough to the bottom of the pan and create edges up to 1.2 inches (3 cm). Place the pan with the dough in the refrigerator.  
  3. Melt butter and brown sugar in a saucepan. Add cream, and cook for 10-15 minutes until the caramel thickens. Add salt. Pour caramel on the biscuit dough and let it cool well in the refrigerator.
  4. In a small bowl, mix powdered sugar with pecan nuts, and lightly fry on a hot, dry frying pan, until the sugar has crystallized on top of the pecan nuts. Place into a small bowl and set aside. 
  5. Cut banans into thin slices and place them on top of the toffee. The slices can overlap each other. 
  6. In a medium bowl, combine instant coffee powder and heavy cream. Whip until stiff peaks form. Gently place the whipped cream on top of the bananas and decorate with the sugar coated pecan nuts.Your dessert is ready! Enjoy it with a cup of tea!
Ингредиенты (12 порций):

Основа:

175 г печенья, например Bastogne
1/2 дл (30 г) орехов пекан
85 г сливочного масла

Тоффе:

75 г сливочного масла
1 1/2 дл коричневого сахара
1 пакетик (3.3 дл.) 35% сливок
1/2 ч. л. соли

Покрытие:

1 ст. л.  сахарной пудры
1 дл (60 г) орехов пекан
2-3 спелых банана
1 пакетик (3.3 дл) 35% сливок
1/2 ч.л. растворимого кофе

Приготовление:
  1. Измельчить печенье и орехи в блендере, смешать с растопленным маслом.
  2. Застелить дно формы для выпечки (24 см. диаметром) пекарской бумагой. Выложить смесь в форму, сформировать основу и бортики высотой 3 см. Поставить в холодильник, а сами займемся приготовлением тоффе.
  3. В кастрюле растопить масло и коричневый сахар. В растопленную смесь добавить сливки и варить 10-15 минут до загустения. Заправить солью. Вылить тоффе в форму и вернуть ее в холодильник до полного остывания тортика.
  4. Смешать сахарную пудру с орешками. Выложить на горячею и сухую сковородку, подогревать пока сахар не кристализуется на орешках.
  5. Бананы очистить и разрезать на тонкие кусочки, разместить их поверх тоффе.
  6. В сливки добавить растворимый кофе и хорошо взбить. Выложить сливки на торт и украсить сахарными орешками. Ваш десерт готов! Наслаждайтесь! Приятного чаепития!

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment