Mar 4, 2014

Chocolate Fondant




You’re in a bad mood? Nothing like a good old French classic chocolate dessert to cheer you up! I know, I’ve been on a roll with dessert recipes lately, but who can resist this Fondant au chocolat? I find it amazing that when you barely touch the surface of the little cake with a spoon, delicious chocolate lava pours out. Imagine my surprise when I found out that it’s literally one of the easiest desserts to make. It literally takes no more than 15 minutes in total. And out of those 15 minutes only 8-10 minutes of baking time! Isn’t that some sort of a baking record? Don’t forget to serve it with a scoop of ice cream. Really, melted gooey chocolate with some vanilla ice cream… The best thing ever!

The recipe was adapted from a French website meilleurduchef.com.   

Шоколадный фондан 

У вас плохое настроение? Fondant au chocolat- французский шоколадный десерт, вот что вам надо! Он восхитительный, с тающей шоколадной начинкой, растекающейся по вашей тарелке, едва вы коснетесь его ложкой. Да, и еще самое приятное в этом десерте - время приготовления! Всего 15 минут на подготовку и 8-10 минут  в духовке - рекорд для десерта!  И не забудьте шарик ванильного мороженого: теплый шоколад с кусочком холодного мороженого - это, ну очень вкусно!
Итак, поднимаем себе любимой настроение (а заодно и своим близким)!

Рецепт я нашла на французском сайте meilleurduchef.com



Ingredients (for 8 portions):

10.6 oz (300 g) dark chocolate (min. 52% cacao)
2/3 cup (150 g) butter
3/4 cup (150 g) white granulated sugar
4 large eggs
2 egg yolks
1/2 cup + 1 tbsp (75 g) all-purpose flour

Directions:
  1. Preheat the oven to 356 degrees F (180 degrees C).
  2. In a medium bowl, break the chocolate into pieces. Melt chocolate and butter in a microwave or using a double boiler (bring water to boil in a saucepan, place the bowl with chocolate and butter in it on top, let it slowly melt).
  3. Add sugar to the chocolate-butter mixture and mix well.
  4. Add the eggs one at a time. Each time mix well before adding another egg.
  5. Add two egg yolks one a time, mixing well before adding another egg yolk.
  6. Fold in sifted flour to the mixture.
  7. Butter small (for example, 3 inches, or 8 cm, in diameter, and 2 inches, or 5 cm, in height) baking moulds and sprinkle some flour on the inside. This step is important, that way the chocolate fondant won’t stick to the mould. Pour the batter in the moulds leaving about 0.4 inches (1 cm) from the top.
  8. Bake for about 8-10 minutes. Let the chocolate fondants cool for a couple of minutes. You can either serve them in the moulds or you can place them on a plate by flipping the mould and slightly tapping on the bottom. Serve the dessert with some ice cream or vanilla cream.

Before transferring the fondant on a plate, I personally find that it is very helpful to gently insert a knife between the fondant and the walls of the mould and go around the circumference of the mould separating the fondant.

Ингредиенты (на 8 порций):

300
г темного шоколада ( с какао не менее 57 процентов)
150
г масла
1,8
дл  сахара
4
яйца
2
желтка
1 1/3
дл муки

Способ приготовления:
  1. Разогреть духовку до 180 градусов. Разломанный на кусочки шоколад и масло положить в миску и растопить на водяной бане или в микроволновке (до кипения доводить нельзя!).
  2. В эту смесь добавить сахар, яйца по одному, размешивая.
  3. Отделить желтки от белков. Желтки также по одному отправить в смесь, хорошо перемешать.
  4. Добавить муку, просеевая через сито, чтобы не образовалось комков.
  5. Маленькие формочки, примерно, 8 см в диаметре и 5 см высотой, обмазать маслом и посыпать мукой. Это важно сделать, потому что иначе ваш фондан трудно будет извлечь из формы.
  6. Разложить тесто по формочкам, оставляя примерно сантиметр до края.
  7. Выпекать 8-10 минут. Дать немножко остыть. Шоколадный фондан можно подавать в формочках или выложить на тарелку. Для того, чтобы фондан легко вышел из формочки, возьмите нож и слегка пройдитесь им между фонданом и краем формочки. Переверните форму и ваш фондан окажется на тарелочке. Подавать с ягодами, ванильным мороженым или с кремом.
    Приятного аппетита!
      
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment