Feb 22, 2014

Banana muffins with oatmeal topping (банановые маффины)



After trying banana bread, me and my family fell in love with baking that includes bananas. This banana muffin recipe is simply amazing: it’s not complicated at all, yet your muffins will come out so delicious, tender and moist. Better yet, they will have a rich banana taste to them. This is a great recipe for those times when you have, for example unexpected guests coming over, and you happen to have some ripe bananas. Thank you Hidden Ponies for sharing this great recipe!

Выпечка с бананами в нашей семье появилась не так давно и заслуженно пользуется большой любовью. Банановые мaффины- это один из самых простых и быстрых рецептов. Маффины получаются нежными, вкусными, внутри немножко влажными, что характерно для банановой выпечки, с божественным ароматом! Если вы пригласили подругу на кофе, то этот рецепт просто находка для вас! Спасибо Hidden Ponies за этот рецепт

Пеките и радуйте своих друзей и близких!

Ingredients (10-12 muffins):

1 egg
3 ripe bananas
1/2 cup butter or margarine, melted
1 1/2 cups all-purpose flour
1/2 white sugar
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda (I left it out)
1/2 tsp salt
1 tsp cinnamon

For the oatmeal topping:

2 tbsp butter, melted
1/4 cup brown sugar
1 tbsp all-purpose flour
1/3 cup quick cooking oats

Directions: 
  1. Preheat the oven to 400 degrees F (205 degrees C). 
  2. In a medium bowl, mash the bananas using a fork. Add the egg and melted butter. Whisk until thoroughly blended. 
  3. In another bowl combine flour, sugar, baking powder, baking soda, salt, and cinnamon. Add to banana mixture and stir just until moistened. 
  4. Place the batter using a spoon into a paper-lined muffin pan. Fill the muffin cups almost to the brim. In a small bowl, combine all the topping ingredients, mix together, and sprinkle evenly over the muffins.
  5. Bake for 17-20 minutes or until tops are browned and toothpick comes out clean.
Ингредиенты (10-12 мaффинов):
  
1 яйцо
3 спелых банана
1 дл масло или маргарина, растопленного
3.5 дл муки
1 дл сахара
1 ч. л. пекарского порошка
1 ч. л. соды (я не использовала)
1/2 ч. л. cоли
1 ч. л. корицы

Для овсяного покрытия:

2 ст. л. масла, растопленного
1/2 дл коричневого сахара
1 ст. л. муки
3/4 дл овсяных хлопьев

Способ приготовления:
  1. Разогреть духовку до 205 градусов.
  2. В маленькой миске размять бананы вилкой, добавить яйцо и растопленное масло. Перемешать до однородной массы.
  3. В отдельной миске смешать муку, сахар, пекарский порошок, соду, соль и корицу. Добавить сухие ингредиенты в бананово-масляно-яичную смесь и перемешать.
  4. Разложить тесто по формочкам для маффинов с помощью ложки, наполняя формочки до краёв. В другой миске смешать все ингредиенты для овсяного покрытия и выложить на маффины.
    Выпекать 17-20 минут или до тех пор пока маффины не станут красивого золотистого цвета
    .
Print Friendly and PDF

6 comments:

  1. Your muffins turned out beautifully, so glad you liked them! They are still one of our favourites too :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, Anna! I'm so glad you shared this recipe on your blog!

      Delete
  2. Hi !
    I'm really pleased to read your wonderful recipes and I hope I could try some... Maybe your daughter could help me :)
    Greetings from Toucy !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Noémie!

      Reading your comment made me very glad! I'd be very happy if you did try some of the recipes from here! I'm sure Maria would be glad to help you.

      Looking forward to seeing all of you this summer!

      Greetings from Finland!

      Delete
  3. I love banana oatmeal muffins, and yours look wonderful! I recently made some Granola Crunch Banana Muffins that were really good. I might have to try these next. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank yout, Kristine :) Yours look wonderful as well!

      Delete