Feb 14, 2014

Traditional Finnish Pannukakku (финский паннукакку)

This traditional Finnish dessert is very simple yet delicious. Basically, the dough is the same as you use in pancakes, the only difference is that instead of cooking it in a frying pan, you bake it in the oven. This dessert is perfect to serve with some coffee. However, you can also make it into a main dish by adding some chopped vegetables, bacon, ham… Basically anything you want, just use your imagination. For example, you can use some left-over chicken and carrots from last night. Despite the variations of this recipe, it always turns out great and yummy! 

The recipe was taken from valio.fi. 

Финский блин или паннукакку простое и в то же время очень вкусное блюдо финской кухни. Готовится из блинного теста и запекается в духовке. Это прекрасный десерт к кофе, но может быть и главным блюдом, если в тесто добавить овощи, бекон или ветчину, все ограничивается только вашей фантазией. Вне зависимости от вариантов получается всегда удачно и вкусно.

Рецепт взят с сайта valio.fi

Ingredients:

4 eggs
4 cups milk
2 1/4 cups all-purpose flour
1 tsp salt
1 tbsp sugar
1/2 cup melted butter or margarine

Directions:
  1. Preheat the oven to 480 degrees F (250 degrees C). Beat the eggs and add milk. Add all the dry ingredients and melted butter or margarine while continuing to mix well with a hand mixer or a whisk. Let the mixture set for 30 minutes. 
  2. On a large baking pan sprinkle a little bit of water and line it with parchment paper. This way the parchment paper will stay in place better.
  3. Bake the pancake in the oven first for about 15 minutes. Lower the temperature to 440 degrees F (225 degrees C) and bake for another 13 minutes or until the top and the bottom of the pancake turn golden brown. Serve with whipped cream, ice cream, jam or fresh berries.
You can make the baked pancake into a savory meal by adding fried bacon, ham and grated carrots: In this case you should leave out the sugar. 

Ингредиенты:
 

-4 яйца 
-1л молока
-5 1/2 дл муки
-1 ч. л. соли
-1 ст. л. сахара
-1 дл растопленного масла или маргарина
 

Приготовление:
  1. Взбить яйца. Добавить молоко, всыпать муку, соль, сахар, масло. Все хорошо взбить миксером или венчиком. Дать постоять 30 минут.
  2. На противень постелить бумагу для выпекания и вылить тесто.
  3. Выпекать при температуре 250 градусов на среднем уровне 15 минут. Снизить температуру до 225 градусов и выпекать еще 13 минут или до тех пор пока паннукакку не станет красивого золотистого цвета.

Подавать со взбитыми сливками, мороженым, вареньем или со свежими ягодами.

Также в паннукакку можно добавить тертую морковку, яблоки, бекон или ветчину, порезанные кусочками, но в этом случае нужно исключить сахар.
Print Friendly and PDF

2 comments:

  1. My wife had made me this one! Very nice! Thank You Rosetta for such good blog!

    ReplyDelete